0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

eTicaret SEO çalışmalarınızda doğru yapmanız gerekenler

05 Haziran 2018
eTicaret SEO çalışmalarınızda doğru yapmanız gerekenler

SEO çalışmaları doğru yapıldığında iyi sonuçlar vermeye başlar. Yanlış uygulanan çalışmalar zaman ve para kaybına sebep olacağı için doğru stratejileri belirleyerek bu stratejileri zamanında ve uygun bir şekilde uygulamak gerekir.

SEO çalışmaları yaparken bir takım detaylara özellikle dikkat etmeniz gerekir. Bu rehberimizde de bu çalışmaları yaparken özellikle üzerinde durmanız gereken ve doğru bir şekilde uygulamanız gereken bölümleri ele alacağız.

Hedef kitle ve sektör

SEO çalışmalarınızı yaparken hedef kitle ve sektörünüzü doğru bir şekilde kurgulamanız gerekir. Google web sitelerini indekslerken bu siteleri sektörlerine göre ele aldığı ve sayfaları bu sektörel öğelere göre sıraladığı için, firmanızı doğru bir şekilde konumlandırmanız gerekir. Bu noktada kendinize şu soruları sorabilirsiniz:

  • Hangi sektörde yer alıyorsunuz?
  • Bu sektördeki en büyük rakipler kimler?
  • Rakiplerinizin öncelikli olarak kendilerini gösterdikleri kanallar hangileri?
  • Rakipleriniz kendi SEO çalışmalarını nasıl uyguluyor?

Bu soruların yanıtları kendi SEO çalışmalarınızı yaparken hangi kriterlere dikkat etmeniz gerektiği konusunda size bir takım fikirler verecektir. Aynı zamanda rakiplerinizin çalışmalarını incelemek, onların kendi hedef kitlelerine nasıl yaklaştıklarını da görmenizi sağlacağı için hedef kitleye yaklaşım konusunda da size bazı önermeler sunacaktır.

Anahtar kelime araştırmaları

SEO’da doğru yapılması gereken en temel çalışmalardan biri anahtar kelime araştırmalarıdır. Sektörünüzü, yaptığınız işi, hizmetlerinizi, ürünlerinizi ve sizi en iyi şekilde tanımlayacak ve anlatacak olan anahtar kelimeleri bulmanız çok önemlidir.

Google Anahtar Kelime Planlayıcı gibi araçları kullanarak, markanız ve sektörünüzle ilgili yapılan sorguların takibini yapabilir, aylık olarak bu kelime gruplarının aranma hacimlerini inceleyebilir ve siteniz üzerindeki kullanacağınız anahtar kelimeleri bu doğrulta bulabilirsiniz. Bu araştırmaları yapmadan anahtar kelime grupları belirlelemeniz, alacağınız sonuçların etkisini düşereceği gibi zaman ve emek kaybı yaşamanıza da neden olacaktır.

Kullanıcıların niyetleri

Google’ın asıl odağı kullanıcılar olduğu için, SEO çalışmalarında da mekanik çalışmalardan ziyade daha semantik ve kullanıcıların yaptıkları arama sorgularına yanıt verecek içerikleri ön plana çıkartmaktadır. Bu durumda da kullanıcıların niyetleri ve alışkanlıkları da ön plana çıkıyor.

Örneğin kendi siteniz üzerinde “kırmızı spor ayakkabısı” gibi anahtar kelime öbekleri kullanıyor olabilirsiniz; fakat kullanıcılar bunları “kırmız spor ayakkabı fiyatları”, “koşu için spor ayakkabılar” gibi farklı şekillerde arıyor olabilirler. Bu durumda sizin yaptığınız çalışmalar yanlış değildir; ancak kullanıcıların niyetlerini ve arama alışkanlıklarını karşılamadığı için arama sorgularında sizin içeriklerinizi görünmeyebilir. Anahtar kelime araştırmalarınızı yaparken kullanıcıların niyetlerini de göz önünde bulundurmanız bu açıdan bir hayli önemlidir.

Analitik verilerin ölçümlenmesi

Offline kanallardaki çalışmaların aksine SEO çalışmaları ölçümlenebildiği için oldukça değerlidir. Yaptığınız SEO çalışmalarını düzenli aralıklarla Google Analytics gibi istatistik ve veri takibi yapan araçlar üzerinden kontrol etmeniz gerekir. Üzerinde çalıştığınız anahtar kelimelerin nasıl performans sergilediğini ve size nasıl bir geri dönüş sağladığını bu araştırma ve analizleri yaparak öğrenebilirsiniz.

Mobil SEO

Günümüzde üzerinde durulması gereken konulardan biri de Google’ın mobil öncelikli SEO uygulaması. Google, kullanıcıların mobil aramalara yönelmesinden dolayı ve bu trendin önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşmasından dolayı mobil sitelere mobil aramalarda daha fazla önem vermeye başladı.

Tabii ki iyi sonuç veren ve arama sorgularına daha iyi yanıt verene masaüstü siteler yine arama sonuçlarında üst sıralarda yer almaya devam ediyor; fakat mobil siteler de bu noktada önemli bir yere sahip oluyor.

m.siteadı.com gibi ”m” uzantılı mobil siteler bu noktada tavsiye edilmiyor. Bunun yerine responsive olarak bilinen farklı cihaz boyutlarına uyumlu olan site tasarımları daha çok tavsiye ediliyor. “M” uzantılı siteler kopya içerik yaratmaya ve canonical URL sorunları nedeniyle mobil SEO’da sıkıntılara neden olabiliyor.

Bu sebeple de mobil uyumlu bir site tasarımınızın olması mobil SEO çalışmalarında sitenizin değerini daha üst sıralara çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Mobil site seo çalışmaları için bir önceki makalemize yanda ki linkten bakabilirsiniz.

İçerik kalitesi

SEO çalışmalarında içerik ve içeriğin kalitesi de önemli bir yere sahiptir. Sayfaların indekslenmesinde ve sayfa değerinin artmasında sayfanın içindeki içeriğin uzunluğu, kullanılan anahtar kelimeler, içeriğin orijinalliği ve metinlerin sayfanın geneliyle olan bütünlüğü dikkate alınmaktadır.

Ürün sayfalarınızda, varış sayfalarınızda ve blog çalışmalarınızda uzun içeriklere yer vermeniz gerektiği gibi, konuyla ilgili mümkün olduğunca detay sunarak, sayfa içeriğini bir bütün içerisinde tutmanız gerekir.

Orijinal metinler yazmanız ve Google için indekslenebilir yeni bilgiler sunmanız da sayfa değerinizi önemli bir şekilde artırmanıza yardımcı olmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

    BİR YORUM YAZIN

    Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?