0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Google Optimizasyonu ve Pazarlama Stratejisi Arasındaki Farklılıklar

20 Mayıs 2019
Google Optimizasyonu ve Pazarlama Stratejisi Arasındaki Farklılıklar

Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlama, e-ticaret firmalarının sitelerine trafik çekmek ve geri dönüşüm sağlamak için kullandıkları yöntemlerdendir. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarını, arama motoru pazarlama çalışmalarıyla desteklemek, bu çalışmalardan alınacak verimi daha fazla artıracaktır.

Bu çalışmalardan daha fazla verim alabilmek için de bu çalışmaların ne olduğunu ve ne işe yaradığını da bilmeniz gerekir. Bu rehberimizde de temel olarak arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlaması arasındaki farkları ele alacağız.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) nedir?

Arama motoru optimizasyonu, web sitenizdeki sayfaların arama motorlarına göre optimize edilerek, kullanıcıların arama sorgularına yanıt veren sayfalar oluşturulması ve böylelikle organik olarak ücretsiz trafik edinilmesini sağlayan çalışmaların bütünüdür.

Arama motoru optimizasyonu çalışmaları hem site üzerinde hem de site dışında yapılabilir. Bu kafa karıştırı olabilir; o yüzden bunun da üzerinden geçelim.

Site üzerinde yapılan çalışmalar, tahmin edebileceğiniz gibi web siteniz üzerindeki sayfalarda yaptığınız SEO çalışmalarının tümünü kapsar. Anahtar kelime seçimleri, metinlerin hazırlanması, meta açıklamaları, sayfa başlıkları, URL yapıları gibi tüm detayları kapsar.

Site dışında yapılan SEO çalışmaları ise diğer web sitelerinden alınan linklerle yapılabilir. Başka sitelerden, kendi web sitenize link yönlendirilmesinin yapılması, sizin web sitenizin değerini artır. Link alma çalışmaları arama motoru optimizasyonu çalışmaları için önemlidir.

Arama motoru pazarlama (SEM) nedir?

Arama motoru pazarlama ise arama sorgularına yanıt verecek reklam içeriklerinin oluşturulması için kullanılan yöntemdir. Google üzerinde yaptığınız SEM çalışmaları, Adwords reklam kampanyaları olarak da adlandırılabilir. Ancak bu çalışmalar sadece Google’da değil, diğer arama motorlarının kendi reklam platformları üzerinde de yapılabilir.

Bu reklam kampanyaları, arama sonuçlarında en üst sırada yer alırlar ve sonuçların yanında “reklam” ifadesi yer almaktadır. Yapılan arama sorgusuna göre değişiklik gösterse de genellikle reklam içerikleri arama sorgularında ilk 3 sırada yer almaktadır. Bunun yanı sıra belli bir ürünle ilgili bir arama yapıldığında, ürünler fotoğraflarıyla beraber listelenebilir. Aşağıda örnekleri görebilirsiniz.

SEO ve SEM’in benzerlikleri nelerdir?

Birbirinden ayrı çalışmalar olsalar da SEO ve SEM’in birbirine benzediği noktalar da bulunur. Bu noktalar ise şöyle:

  • İkisi de markanın, arama sonuçlarında görünmesini sağlar
  • İkisinin de amacı web siteye daha fazla trafik çekilmesini sağlamaktır
  • İkisi için de hedef kitleyi iyi tanımak gerekir
  • İkisi de anahtar kelime araştırması ve popüler olan arama sorgularının analizini gerektirir
  • İkisi de belli bir anahtar kelime ve kelime öbeğine odaklı olarak yapılır
  • İkisi için de A/B testleri yapmak ve sonrasında bir plan ve strateji oluşturmak gerekir

SEO ve SEM arasındaki farklar nelerdir?

Arama motoru optimizasyonu ve arama motoru pazarlama çalışmaları farklı şekillerde yapılır. Anahtar kelime seçimleri ve kullanımları aynı ya da benzer olsa da yapılan uygulamalar farklılık gösterir.

Reklam içerikleri, arama sonuçlarında en üstte listelenir: Adwords kampanyaları, arama sayfalarında ilk üç sırada yer alırlar. Sonrasındaki sonuçlarda organik sonuçlardır.

Arama motoru pazarlama çalışmaları ücretlidir: Adwords ya da SEM çalışmaları ücretlidir. Kullanıcılar, arama sonuçlarında çıkan reklam içeriklerine tıkladığında tıklama başına maliyet, reklam bütçenizden kesilir. Arama motoru optimizasyonu çalışmaları temel de ücretsizdir ve kendiniz yapabilirsiniz. Ancak bu konuda bir ajanstan destek alma durumunda ya da SEO çalışmaları için bir ekip kurduğunuzda belli ücretler ödemeniz gerekir. Kendi başınıza yaptığınız SEO çalışmaları için ek bir ücret ödemeniz gerekmez.

Arama motoru pazarlama çalışmaları belli bir hedef kitleye gösterilir: SEM çalışmaları yaparken belli bir hedef kitleye yönelik seçimler yapabilir ve bu reklamların kimlere gösterileceğini veya hangi arama sorgularına göre gösterileceğini seçebilirsiniz. Ancak SEO çalışmaları belli bir hedef kitleye yönelik değildir; farklı kitleler ve arama sorgularına da gösterilebilir.

Arama motoru optimizasyonu daha yavaş sonuç verir: Ücretli reklam çalışmaları olduğu için SEM çalışmaları daha hızlı sonuçlar verir. Reklam bütçenize bağlı olarak bu reklamların süresi değişiklik gösterecektir. Doğru strateji ve hedeflemelerle hızlı sonuçlar alabilirsiniz. Arama motoru optimizasyonu çalışmalarının bir sonuç vermesi ise belli bir zaman alır. Organik olarak sayfa değeri arttığı için hemen sonuç alamazsınız.

SEM çalışmaları test yapmak için daha iyidir: Anahtar kelime ve hedef kitleler üzerinde testler yaparak, hangi çalışmaların daha iyi sonuçlar verdiğini görmek için arama motoru pazarlama çalışmaları daha etkilidir. Düşük bütçelerle farklı hedefleme ve anahtar kelime grupları üzerinde çalışmalar yapabilirsiniz. SEO çalışmalarının sonuçlarının uzun vadede alınması bu testlerin verimli bir şekilde yapılmasını zorlaştırır.

Arama motoru pazarlama mı yoksa arama moturu optimizasyonu mu yapmalısınız?

Bir e-ticaret firması olarak hem SEM hem de SEO çalışmalarına yatırım yapmanız önemlidir. Sadece reklam içerikleri ile sitenize trafik çekmeye bağımlı kalmanız, sürekli olarak reklam bütçesi ayırmanız anlamına gelir. Organik olarak trafik çekemediğiniz zaman da bu bütçe yeterli olmadığında geri dönüşümleriniz düşük olur.

Bu sebeple de SEO çalışmalarına da yatırım yapmanız lazım. Daha uzun vadede size sonuç getirecek olsa da sayfa değerlerinizi artırarak iyi bir şekilde sayfalarınızın indekslenmesini sağlarsanız, düzenli olarak web sitenize organik trafik çekebilirsiniz.

Bu sebeple de SEM ve SEO çalışmalarının birbirini desteklemesi ve beraber yürütülmesi önemlidir. SEM çalışmalarındaki anahtar kelime seçimlerinizde aldığınız sonuçları analiz ederek web siteniz üzerinde de bu sonuçlar doğrultusunda sayfalarınızı düzenleyerek, geliştirebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?