0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Marka Olmak İçin Neler Yapılmalı?

23 Kasım 2020
Marka Olmak İçin Neler Yapılmalı?

Markalaşma süreci, her e-ticaret firmasının gündeminde olması ve üzerine çalışması gereken konulardan biridir. Markanızı doğru bir şekilde oluşturmanız ve marka bilinirliğinizi artırma sürecinizi etkili bir şekilde yönetmeniz, uzun vadede tanınan bir marka olmanızı sağlar. Markalaşma süreci belli bir zaman gerektirdiği için de uzun vadeli bir çalışma olarak bakılmalıdır.

Markalaşma süreci nasıl yönetilmelidir?

Marka kimliğinizi oluşturun

Markalaşma süreci, markanız için bir kimlik oluşturarak başlar. Öncelikli olarak markanızın kimliğini belirlemeniz ve dışarıda nasıl bir izlenim yaratacağınıza karar vermeniz gerekir. Markanızın duruşu, iletişim dili, tasarımsal çalışmaları gibi konulara karar vererek, marka kimliğiniz üzerinde çalışmaya başlamalısınız. Aşağıdaki rehberimizde bu süreç hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

Ekibinizi bilgilendirin ve eğitin

Markalaşma sürecinde ekibinizi de eğitmeniz gerekmektedir. Marka kimliğinize karar verip bu konu üzerine çalışmaya başladığınızda ekibinizi de sürece dahil etmelisiniz. Çünkü ekibiniz, pazarlama, satış, reklam ve müşteri ilişkileri konusunda da belirlediğiniz marka kimliğini dışarıya yansıtabilmelidir. Markanızın dışarıya nasıl görüneceği ile ilgili prosedürleri belirleyerek, tüm ekibinizin bu prosedürleri takip etmesini ve uygulamasını sağlamalısınız. Şirket olarak yaptığınız tüm çalışmalarda bir bütünlüğün olması gerekir; bunun için de şirket içinde çalışanların eğitilmesi ve bilgilendirilmesi gerekir.

Müşteri ilişkilerinizi güçlendirin

Markalaşma süreci boyunca en üzerinde durmanız gereken en önemli konulardan biri de müşteri ilişkileridir. Müşteri ilişkilerinizi kuvvetlendirmeniz, satış öncesi ve sonrasında tüketicilere kaliteli destek sunmanız; farklı kanallar üzerinde bu destekleri sağlamanız; hızlı dönüşler yaparak tüketicilerin sorunlarını çözmeniz bu süreçte önemlidir.

Müşteri ilişkilerinizin iyileşmesi ve güçlenmesi sadık müşteriler kazanma konusunda size yardımcı olacağı gibi markalaşmanızı da kolaylaştıracaktır. İyi iletişimin yanı sıra tüketicilerin sorunlarını çözebilmeniz, güvenli bir marka algısı oluşturmanızı sağlar. Markaya olan güvenin artması da doğal olarak marka bilinirliğinizi artırmanıza yardımcı olur.

Trendleri takip edin

Markalaşma sürecinde trendleri takip etmeniz ve markanızın güncel kalmasını da sağlamanız önemlidir. Marka kimliğinizi sabit olsa da güncel olaylar ve gelişmeler markanıza adapte edilebilir. Trendleri yakalamak ve güncel kalmak markanız için de önemlidir. Yeniliklere ayak uydurabilecek ve tüketicilerin beklentilerini karışlayabilecek çözümler üretmeniz de bu süreçte dikkat etmeniz gereken konulardan biri.

Pazarlama ve reklam çalışmalarınızın bir bütünlüğü olsun

Marka kimliğinizi en iyi şekilde dışarıya yansıtabilmek için pazarlama ve reklam çalışmalarınızın bir bütünlüğünün olması gerekir. Farklı platformlarda farklı işler yapsanız dahi, kurumsallık ve markalaşma süreci için tasarımlarınızda, görsellerinizde ve kullandığınız dilde bir bütünlük gereklidir. Bu bütünlüğü sağlamadığınızda, farklı mesajlar verebilirsiniz ve bu da kurumsallığınızı bozabilir. Tüketiciler sizinle ilgili görselleri, tasarımları ve mesajları gördüklerinde doğrudan sizin markanızla bağlantı kurabilmeliler. Uzun vadeli bir çalışma olması nedeniyle bu tasarımsal ve iletişimsel bütünlüğü tüm platformlarda korumanız ve bu konseptlerin sürekliliğini sağlamanız önemlidir.

Kullanıcı deneyimini geliştirin

Kullanıcı deneyimi de markanızın bilinirliği ve güvenilirliği açısından önemli bir konu. Tüketicilere e-ticaret siteniz üzerinde güvenli bir alışveriş ortamı sunmanın yanı sıra onların alışveriş deneyimlerini de geliştirmeniz gerekir.

Herkesi memnun edemeyeceğinizi kabullenin

Ticaret hayatınızda tüm tüketicileri memnun edemeyeceğinizi de bu süreçte kabul etmeniz gerekiyor. Yaptığınız çalışmaların kalitesi ne olursa olsun, bir takım kitleler bunlardan memnun olmayacağı gibi markanız hakkında olumsuz yorumlarda da bulunacaklardır. Herkesin farklı fikirlerinin olduğunu unutmamanız bu süreçte önemlidir.

Bir takım kitleler mutsuz da olsa onlarla iletişime geçebilir ve mutsuz oldukları konuları sorarak bunları çözmek için bir adım atabilirsiniz. Ancak olumsuz yorumlar alıyorsunuz diye markalaşma çalışmalarınızdan vazgeçmemeniz gerekiyor. Bu çalışmalar eğer marka kimliğinizi doğru yansıtıyorsa ve ilerlemek istediğiniz yol buysa, bu değerlerinize sahip çıkmanız önemli. Herkesi mutlu etmeniz mümkün değildir; bu nedenle de ara sıra gelebilecek olumsuz yorumları da kabul etmeyi bilmeniz ve bunlara saygı duymanız gerekir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?