0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Mobil Sitenizi Nasıl Google’a Sevdirebilirsiniz?

25 Kasım 2017
Mobil Sitenizi Nasıl Google’a Sevdirebilirsiniz?

Bir süre önce Google mobil öncelikli dizinleme uygulamasına geçmeden önce bunu tartışmaya açmış durumdaydı. Yapılan araştırmalar sitelere gelen trafik miktarlarının yarısından fazlasının mobilden geldiğini göstermektedir. Üstelik bu değerler zaman içerisinde artış göstermeye devam etmektedir. Google’ın buna bir cevabının olması gerekmekteydi ve o mobil öncelikli dizinleme uygulamasına geçerek bu cevabı verdi.

Site yöneticileri tarafından akıllara gelen sorular ise gayet açıktı. Doğrudan mobil cihazları hedef alan bir yaklaşım ortaya koymak gerekli miydi? Masaüstü cihazları geri plana itip sadece mobile odaklanmak doğru bir yaklaşım olur muydu? Kısa olarak verilmesi gereken cevap olumlu olsa bile bunun bir takım getirilerinin ve götürülerinin olması beklenmektedir. Google artık mobil öncelikli dizin yaklaşımını benimseyerek kullanıcı deneyimini bu yönde iyileştirmeye çalışmaktadır.

 

Google’ın Geleneksel Dizin Yaklaşımı

Tarihsel açıdan bakmak gerekirse Google sitenizi masaüstü ortamda sunulan deneyime ve bu deneyim sırasında görünen içeriğe göre dizine eklemekteydi. Ama artık bir şeyler değişmeye başladı. Google siteleri mobil ortamda sunulan deneyime ve bu deneyim sırasında görünen içeriğe göre dizine eklemeye başladı. Örnek olarak bakmak istiyorsanız esnek tasarıma sahip bir siteyi masaüstü ve mobil cihazlardan görüntülemeyi deneyebilirsiniz.

Duyarlı tasarım kullanmanız durumda sitedeki içerikler aynı olacağından Google’ın mobil öncelikli dizinlemeye geçmesi sizi pek etkilemeyecektir. Çünkü Google aynı şeyleri görmeye devam edecektir. Diğer taraftan, duyarlı tasarım kullanmayan ve mobil site için ayrı bir alt alan adı veya alt dizin kullanan siteler için kullanıcıya sunulan masaüstü ve mobil deneyim çok daha farklı olmaktadır. Bu tarz siteler için mobil öncelikli dizinleme olumsuz etkiler sunacaktır. Google mobil deneyimi ön plana çıkartmak için sitenin mobil versiyonunda yer alan içeriği kullanacağından bu tarz sitelerin sıralama kaybetmesi kaçınılmaz gözükmektedir.

Değişiklikler Kapıda

Google mobil öncelikli dizinleme yaklaşımını uygulamaya koymadan önce herkesin aklında benzer bir soru bulunmaktaydı. Bu güncellemenin ne zaman çıkacağını merak edenler çeşitli teoriler ortaya atmaktaydı. Bazı uzmanlar mobil öncelikli dizin yaklaşımının “sonuçlar doğal” olduğunda uygulamaya konulacağını söylemekteydi. Bunun için gösterilen gerekçe ise Google’ın arama sonuçlarında çok büyük değişikliklere yol açmadan bu işi çözmek istemesiydi.

Google’ın “kaliteli ve doğal” arama sonuçları elde etme hedefinin kolay olmadığını söyleyen uzmanlar mobil öncelikli yaklaşımın 2017 yılının sonlarına doğru tam olarak hayata geçirileceğini belirtmekteydiler. Ancak bu tahminlerin çok tutarlı olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü Google bu geçişin tamamlanması için artık 2018 yılını işaret etmektedir.

Tahminlerin doğru çıkıp çıkmayacağını görebilmek pek mümkün olmasa bile Google’ın mobil öncelikli dizinlemeyi kademe kademe uygulayacağını düşünen bazı uzmanlar da bulunmaktadır. Yapılacak olan testler zaman içerisinde yaşanabilecek sorunları meydana çıkarabilecektir. Tüm bu sorunlara verilecek cevapların hazır hale getirilmesi ise takip edilecek kılavuzu belirleyebilecektir.

Beklemenin Can Sıkıcı Olması

Buraya kadar yazıyı okumuş olanların aklında hemen tahmin edilebilir düşünce ortaya çıkacaktır. Google Google’lığını yapar ve hayatı sizin için zorlaştırır. Bu aslında iyi bir şeydir çünkü bu işle uğraşıyorsanız belirli zamanınızı ayırıp gerekli iyileştirmeleri yapmanız gerekmektedir. Dizin çalışmaları konusunda Google’ın yapacağı hamleleri bekleyip onlara en uygun şekilde cevap vermelisiniz. Sizin için işin en zor tarafı bu olacaktır.

Google söz konusu güncellemeyi siteleri çok fazla etki altında bırakmadan çıkartmak istemektedir. Bu beklenen bir şeydir çünkü arama sonuçlarında yaşanabilecek çok güçlü dalgalanmalar Google’a olan güvenin azalması anlamına gelecektir. Ancak Google mobil öncelikli güncellemeyi çıkarttıktan sonra mobili desteklemeyen bir sitenin arama sonuçları sıralamasında başarılı olabileceğini beklemek doğru olmayacaktır.

Mobil Öncelikli Dizinlemeye Hazır Olmak İçin 5 Önemli İpucu

Aşağıda yer alan önemli ipuçlarının büyük bir kısmı hem finansal hem insan odaklı yaklaşımları ele almaktadır. Bu ipuçlarını değerlendirmeyi düşünürseniz siteniz büyük fırtınada ayakta kalmayı başarabilecektir.

1. Google’ın Site Yöneticileri Blog Yazılarını Takip Etmek

Bu konuyla ilgili çok fazla bilgi sahibi olmadığınızı düşünüyorsanız Google’ın site yöneticilerine özel blog adresinde yer alan yazıları takip ederek daha fazla bilgi almaya çalışmalısınız. Google bu değişiklik konusunda yeteri kadar açık bilgilendirme yapmayı tercih etmiştir. Bu bilgilendirmeleri okumak sizin için iyi bir başlangıç olabilir ama öne çıkan bu iki noktaya odaklanmanızı öneririz:

  • Duyarlı tasarıma sahip bir siteye veya dinamik sunum yapan bir siteye sahipseniz içerikler ve biçimlendirmeler mobil ve masaüstü ile uyumludur. Herhangi bir şeyi değiştirmenize gerek yoktur.
  • Ana içeriğin ve biçimlendirmenin mobil ve masaüstü için birbirinden farklı olduğu bir site yapılandırmasına sahipseniz belirli değişiklikler yapmalısınız. Yapısal biçimlendirmelerin masaüstü ve mobil için uyumlu olduğundan emin olmalısınız.

Yukarıda yer alan iki madde mobil öncelikli dizinleme konusunda yapılan resmi açıklamanın özetidir. Sitenizde duyarlı bir tasarım varsa herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur ama ayrı bir mobil siteye sahipseniz bu durumda problem yaşamanız olasıdır.

2. Hemen Yarın Duyarlı Tasarıma Geçmek

Bu sizin için ekstra yatırım yapmak anlamına gelecektir ama en yakın zamanda sitenizi duyarlı tasarımla tanıştırmak zorundasınız. Tüm cihazlardan kolay bir biçimde erişilebilen bir siteye sahip olmak kullanıcıları, arama motorlarını ve sitenizi yöneten kişileri fazlasıyla memnun edecektir.

Her ne kadar mobil ve masaüstü sitelerin birbirinden ayrı olması kabul edilebilir bir durum olsa bile artık modası geçmiş bir yaklaşımdır. Google her geçen gün duyarlı tasarıma sahip sitelerin arasına yenilerini eklemeye devam etmektedir. Google artık her sitenin mobil dostu olmasını ve güvenli olmasını istemektedir. Bu gereksinimleri karşılamayan bir siteye sahipseniz bu durumda kendinize yeni bir yol haritası oluşturarak değişimin ilk adımını atmalısınız.

3. İçeriğin Mobil Sitede Olduğundan Emin Olmak

Bu adım duyarlı tasarım kullanmamak için ısrarcı olanlara hitap etmektedir. Google mobil öncelikli dizinlemeyi tamamen uygulamaya aldığı andan itibaren mobil sitenizdeki içeriği gözden geçirmeye başlayacaktır. Siteniz duyarlı tasarıma sahipse bu konuda herhangi bir sorun yaşamazsınız çünkü her şey yerli yerinde olacaktır. Ancak siteniz duyarlı tasarıma sahip değilse ana içeriğin mobil sitenizde var olduğundan emin olmalısınız. Aksi taktirde Google sitenizde herhangi bir içerik yer almadığını düşünecek ve sizin sıralamanızı düşürecektir.

4. Sekmeler ve Akordeon Menülerde Yer Alan İçerikler

Mobil öncelikli olan dünyayla ilgili bilmeniz gereken bazı önemli detaylar bulunmaktadır. Bu detayların her birisi endişe etmenizi gerektirecek cinstendir. Google’ın gizlenmiş içeriğe yönelik yaklaşımı oldukça nettir ve yakaladığı an siteye gerekli faturayı kesmektedir.

Google gizlenmiş içeriklerden hoşlanmamaktadır. Google yıllardır sekmeler veya akordeon menülerin ardında yer alan içerikleri bu kapsamda ele aldığını, göz ardı edildiğini ve sıralama amacıyla kullanılamayacağını belirtmiştir. Google’ın mobil öncelikli yaklaşıma geçiş yapması bu kararından vazgeçmesine neden olmuştur çünkü mobil sitelerde sekmeler ve akordeon menüler kullanıcı deneyimi açısından fazlasıyla işe yaramaktadır. Bu tür seçeneklerden yararlananlar için bu son derece iyi bir haberdir.

5. Mobil Dostu Siteniz Yoksa…

Yıl 2017 olmuşken hala mobil dostu bir siteye sahip değilseniz utanç duymanız gerekmektedir. Google’ın gerçekleştireceği bu değişimi bir kenara bırakacak olursak site ziyaretlerinin büyük bir kısmını kendi elinizle itmiş olacaksınız. Sitenizi mobil dostu yapmalısınız ve üstelik bunu duyarlı tasarım kullanarak gerçekleştirmelisiniz. Oluşturacağınız yol haritasında ilk sıralara mutlaka bunu eklemelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM

    BİR YORUM YAZIN

    Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?