0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

SEO Çalışmalarınızda Dikkat Etmeniz Gereken Metrikler

02 Mayıs 2019
SEO Çalışmalarınızda Dikkat Etmeniz Gereken Metrikler

SEO çalışmaları yaparken, bu çalışmaların veriminin artması için bazı metriklerin takibini yapmanız gerekir. Bu metrikler, SEO çalışmalarının verimini, yaptığınız yatırım geri dönüşümünü ve yeni stratejilerinizi geliştirmek için oldukça önemlidir. Bu sebeple de SEO çalışmaları yapan firmaların bu metrikleri takip etmeleri gerekir. Burada yer vereceğimiz metrikler haricinde de e-ticaret siteniz üzerinde yaptığınız çalışmalara göre kendiniz için de farklı metrikler belirleyebilirsiniz.

Organik trafik

Ölçümlemeniz gereken temel metriklerden biri organik trafiktir. Organik trafik, arama motorları üzerinden elde ettiğiniz ve arama sonuçları sonrasında kullanıcıların sizinle ilgili olan linke tıklayarak sitenize gelmeleri sonucu oluşur. Bu trafik metriği, farklı zaman dilimleri arasında ölçümlenebilir ve seçili periyot içerisinde arama motorlarından ne kadar trafik edinildiği görülebilir.

Organik trafiğinizin yüksek olması, herhangi bir reklam kampanyasına ihtiyaç duymadan, kullanıcıları web sitenize çekmenize yardımcı olur ve geri dönüşümlerinizi artırmak için bir fırsattır.

Sayfa ziyaret sayısı

Sayfa ziyaret sayısı ise, belli bir zaman periyotu içerisinde kullanıcıların site üzerinde toplam sayfa ziyaret ettiklerini gösterir. Tekil sayfa gösterimi ve sayfa ziyaret olmak üzere bu metrik iki farklı şekilde ele alınır. Sayfa ziyaret sayısı, site üzerindeki toplam sayfa ziyaretlerini belirtirken, tekil sayfa ziyaret sayısı, toplamda kaç farklı sayfanın ziyaret edildiğini gösterir. Bu noktada bir kullanıcı birden fazla sayfa ziyaret edebildiği için, tekil sayfa gösterimi oturum kullanıcı başına tekil sayfa gösterimlerini size gösterir.

Siteyi terk etme oranı

Siteyi terk etme oranı ise kullanıcıların siteyi ziyaret ettikten sonra, hemen siteden çıkma oranını gösterir. Bu oranın yüksek olması, kullanıcıların site üzerinde çok az kaldıklarını ve siteyi hemen terk ettiklerini gösterir. Bu oranı düşürmek için çalışmalar yaparak, kullanıcıları sitenizde tutmanız geri dönüşümlerinizi artırmanıza yardımcı olur.

Kullanıcı başına sayfa görüntülenme oranı
SEO çalışmaları yaparken bu metriği de takip etmeniz önemlidir. Bu metrik, sitenize gelen kullanıcıların, ortalama kaç farklı sayfayı ziyaret ettiklerini göstermektedir. Bu sayının az olması, tüketicilere yeterli ve ilgili içerik sunamadığınızı ve kullanıcıların farklı sayfaları ziyaret etmeden siteden ayrıldıklarını gösterir. Bu sayının yüksek olması ise kullanıcıların site içeriklerinden memnun kalarak farklı içerik ya da ürünleri de incelediklerini göstermektedir.

Alan adı ve sayfa otoritesi

Alan adı otoritesi, bir web sitesinin arama motorları üzerindeki gücünü ve sıralamalarda ne kadar iyi bir değere sahip olduğunu göstermektedir. Alan adı otoritesi zaman içerisinde, yapılan doğru SEO ve içerik çalışmalarıyla geliştirilebilmektedir. Yeni açılan web sitelerinin otoritesi düşük olmaktadır; ancak doğru stratejilerle bu değer yükseltilebilir.

SEO çalışmaları yaparken, stratejilerinize alan adı ve sayfa otoritenizi yükseltecek taktikleri eklemek, organik olarak web sitenize daha fazla trafik çekmenizi de sağlar. Bu konu hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki rehberimizi okuyabilirsiniz.

Sayfa yüklenme hızı

Doğrudan bir SEO çalışmaları değil gibi görünmese de sitenin yüklenme hızı da SEO çalışmaları yaparken önemli bir detaydır. Sayfa yüklenme hızları kullanıcı deneyimini artırırken, Google için de sitenin düzgün çalıştığını göstermektedir. Sayfaların yavaş yüklenmesi sayfada bir sorun olabileceği izlenimi yarattığı için, Google tarafından sayfa değerleri düşebilir. Kullanıcı deneyimi olarak bakıldığında da, ziyaretçiler uzun süre bir sayfanın yüklenmesini istemeyeceklerdir. Belli bir süre sonra sayfa açılmadığında siteyi terk edebilirler. Bu da potansiyel bir geri dönüşüm kaybedilmesine neden olur. Bu sebeple de sitenin açılma hızını artırmak, SEO stratejilerinizde de yer almalı.

En çok ve en az trafik alan sayfalar

E-ticaret siteniz üzerinde en iyi ve en kötü performans gösteren sayfaları da takip etmeniz SEO çalışmaları açısından önemlidir. En çok ziyaret alan ve en çok geri dönüşüm sağlayarak, en çok organik trafiği çeken sayfalarınızı belirleyerek, doğru ve iyi yaptığınız SEO çalışmalarınızı görebilirsiniz. Yeterli performansı sergilemeyen sayfalarınızı belirleyerek de bu sayfaların performansını yükseltecek yeni stratejiler belirlemeniz için oldukça önemlidir.

Site içerisindeki kopya içeriklerin takibi

E-ticaret sitelerindeki ürün sayfaları üzerinde istemsiz bir şekilde kopya içerikler oluşturulabilir. Ürün açıklamalarında ya da diğer özellik tanımlamalarında bu içerikler oluşabilir. Bu kopya içeriklerin sayfa değerini düşürmemesi için kopya içerik takibinin yapılarak, güncellenmesi ve orijinal bir hale dönüştürülmesi önemlidir.

Açıklama metinlerinin yanı sıra meta açıklamaları, başlıklar ya da ara başlıklar gibi detaylarda da kopya içerik kontrollerinin yapılması önemlidir.

Anahtar kelimelerin listelenme değerleri

SEO çalışmaları yaparken düzenli olarak kontrol etmeniz gereken metriklerden biri de anahtar kelimelerinizin, arama motorları üzerindeki listelenme değerleri ve performanslarıdır. Anahtar kelime kullanımlarının, arama motorlarında nasıl performans gösterdiği, arama sorgularında bu kelimelerin kullanıldığı sayfaların kaçıncı sırada gösterildiğini takip etmeniz önemlidir. Böylelikle iyi performans göstermeyen sayfaları belirleyerek, ekstra içeriklerle sayfayı besleyebilir ve geliştirebilir ya da anahtar kelimelerinizi güncelleyerek, farklı bir yaklaşım izleyebilirsiniz.

Mobil trafik

Mobil trafik günümüzde oldukça önemli. Kullanıcıların mobil cihazlardan, web sitelerini daha çok ziyaret etmeye başlamaları nedeniyle e-ticaret sitenize gelen mobil trafiği de takip etmelisiniz.

mobil seo

Mobil trafiğin artması, mobil uyumlu tasarımların ve mobil odaklı SEO çalışmalarının da önemini artırıyor. Özellikle Google’da mobil cihazlardan yapılan arama sorgularının artması, mobil odaklı SEO’nun de önemini artırmaya başladı. İçeriklerinizi ve sayfalarınızı buna uygun bir şekilde yapmanız mobil trafiğinizden edineceğiniz geri dönüşümlerin de artmasına yardımcı olacaktır. Mobil SEO ile ilgili detaylı bilgiler için aşağıdaki rehberlerimizi okuyabilirsiniz.

BAŞLANGIÇ İÇİN MOBİL SEO ÖNERİLERİ Yazımıza göz atabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?