0850 303 79 53
tr
Sosyal Medya Hesaplarımız

Seo Nedir ? Soru ve Cevap

SEO Neden Önemlidir?

Websitenizin belli kelimelerde arama motorlarında üst sırada olması en işlek caddede mağazanızın olmasından bile daha değerlidir.

Örnek vermek gerekirse internet üzerinden parfüm satın almak isteyen bir kişi arama motoruna “parfümparfüm alparfüm çeşitleri” gibi kelimeler yazıp aratacaktır. Çıkan sonuçlardan ise yüzde 60 ihtimalle 1. sıradaki sonuca tıklayacak ve ilgili web sitesine ulaşacaktır. Bu sitede beğendiği bir parfümü seçip satın alacak ve ilgili siteye para kazandıracaktır. İşte arama motorlarında bu şekilde günde yüz binlerce arama yapılıyor ve insanlar websitelerine ulaşıyor.

İlk paragrafta bahsettiğimiz gibi sitenizin arama motorlarında, işinizle alakalı kelimelerde üst sırada olması demek günde yüzbinlerce potansiyel müşterinin sitenize girmesi demektir ki dünyanın en işlek caddesinde mağazanız dahi olsa bu kadar müşteriye ulaşamazsınız. Bunu bilen bir çok kişi SEO’yu güçlü bir silah olarak görüp büyük önem vermektedirler.

SEO Ne İşe Yarar?
SEO’nun temel amacı, arama motorlarında web sitesini istenilen kelimelerde üst sıralarda çıkarmaya çalışmaktır. Bu şekilde tanıttığınız ürün veya hizmet ettiğiniz alan ile ilgilenen büyük bir kitleyi web sitenize çekmiş olursunuz.
Seo Çalışması
Arama motorlarında yükselmek için yapılan tüm çalışmalara SEO çalışması denir. SEO çalışması, web siteleri doğal yollarla ulaşamayacağı web popülerliğine, arama motorlarının doğal olarak göreceği yöntemleri kullanarak ulaştırılabilmeyi sağlar. SEO çalışmalarını site içi optimizasyon (On Page SEO) ve site dışı optimizasyon (Off Page SEO) olmak üzere 2 ana başlıkta inceleyebiliriz:
Site içi optimizasyon ( On page SEO )
Arama motorları ve kullanıcı deneyimi ön planda tutularak site içi sayfalarda yapılan bütün optimizasyon çalışmalarına site içi optimizasyon yani on page seo denir. Meta etiketlerinin düzenlenmesi, güncel web teknolojilerine uygun bir altyapı ve tasarım, mobil uyumluluk, sayfa açılış hızı, içerik kalitesi, url yapısı, görsel düzenlemeler ve site içi linklemeler temel düzeyde site içi optimizasyon çalışmalarından bazılarıdır.
Site Dışı Optimizasyon (Off Page SEO)
Sitenin arama motorlarında değer kazanmasını ve hedeflenen aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayacak çalışmaların, site dışında yapılan kısmıdır. Site dışı çalışmalarda ise en büyük payı “backlink” almaktadır. Farklı backlink tür ve teknikleri olmakla birlikte günümüzde popüler olarak önerilen ve kullanılan yöntemler; sosyal ağ paylaşımları, dizinlere kayıt olmak, tanıtım yazısı almak, sosyal imleme çalışmaları (bknz: BlogMark), banner reklamlar vb…
SEO Terimleri
  • SEO: Search Engine Optimization / Arama Motoru Optimizasyonu
  • PR (PageRank): Google’ın sitelere 10 üzerinden verdiği puandır. Pagerank, 16 Nisan 2016 tarihi itibariyle artık tamamen kaldırılmış olup yerini RankBrain‘e bırakmıştır.
  • Backlink: Bir siteden aldığınız referans linkidir.
  • Meta Tag: Sitenizi arama motoruna tanıtma amaçlı girilen kod parçasıdır.
  • Index: Sitenizin arama motoru tarafından veritabanına kaydedilen her sayfasına index denir. Örneğin bir sitenin Google’daki index sayısını site:tatoglubilisim.com şeklinde bir arama yaparak öğrenebiliriz.
  • Robots.txt: Her web sitesinde olması gereken bir text dosyasıdır. Site ile aynı dizinde yer alması gerekir. Bu dosya ile arama motoru tarafından indexlenmesini istediğiniz veya istemediğiniz klasörleri belirleyebilirsiniz.
  • Site Haritası (Site Map): Arama motorlarının, bir siteyi ziyaret ettiğinde kontrol ettiği dosyalardan biridir. Site haritasında siteye ait bütün sayfaların linkleri yer alır. Bu sayede site haritası ile arama motoru örümcekleri site içerisinde yönlendirilir. Bu açıdan sitemap arama motoru örümceklerinin işini kolaylaştıran bir rehberdir.
  • Keyword Stuffing: Sitenize ait anahtar kelimelerin yüzlercesini anlamsız şekilde ardı ardına listelemedir. Amaç arama motorlarına o sayfanın istediğiniz anahtar kelime ile alakalı olduğunu göstermek ve üst sıralara taşımaktır.
  • Title: Başlık anlamına gelen bu terim, sitenin başlığı veya herhangi bir içeriğin başlığı olarak kullanılmaktadır. Kaynak kod içerisindeki kullanımı şu şekildedir:
  • H Etiketleri: Heading yani başlık etiketleridir. En önemli olan ana başlık H1, bir alt başlık H2 olmak üzere önem sırasına göre H3, H4, H5, H6 şeklinde kullanılır.
  • Rel: Linklerin site ile olan alakasını belirleyen bir HTML etiketidir. Çok sayıda rel formatı bulunmasına rağmen en çok kullanılanları nofollow ve dofollow’dur.
  • Nofollow: Arama motorları tarafından takip edilmesini istemediğimiz linkler için kullanabileceğimiz rel etiketi formattır.
  • Dofollow: Arama motorları tarafından takip edilebilir linklerdir. Hiçbir rel etiketi kullanılmayan linkler varsayılan olarak dofollow’dur.
  • Deindex: Google tarafından sitelere verilen en büyük cezalardan biridir. Google’da indexlenen bütün sayfaların silinmesi anlamına gelir.
  • Anchor Text: Linkleme yapılan metnin kendisidir.
  • Hacklink: Web sitelerinin hacklenerek site sahibinin izni ve haberi olmadan eklenen linklerdir. Bu tarz linkler genellikle kullanıcıya gösterilmez. Fakat sitenin kaynak kodunda yer alır.
  • On-page: Sayfa içi anlamına gelir ve site içi düzenlemeleri ifade etmek için kullanılır.
  • Off-page: Sayfa dışı anlamına gelir ve site dışı düzenlemeleri ifade etmek için kullanılır.
  • Density: Yoğunluk anlamına gelen bu terim, bir sitedeki veya içerikteki anahtar kelime yoğunluğunu ifade etmek için kullanılır.
Seo Teknikleri
Her SEO uzmanı kendi SEO tekniklerini geliştirebildiği gibi standart haline gelmiş bazı teknikler mevcuttur. Bunlardan bazıları aşağıdaki gibidir: Sadece belirli anahtar kelimeleri hedeflemek yerine, daha geniş kapsamlı ve daha düşük aranma hacimli kelimeleri hedeflemek. Kullanıcı etkileşimini arttıracak, güncel web ve mobil teknolojilerine uygun bir tasarıma sahip olmak. Arama motorları için değil, kullanıcılarınız için ilgi çekici, paylaşılabilir içerik üretmek. Alakasız içeriklerden kaçınıp, hedef kitlenize odaklanmak. İçeriklerinizde video, görseller, infografikler, dokümanlar gibi zengin medya kaynakları kullanmak ve önemli kısımları ön plana çıkarmak. Tam eşleşen anahtar kelimeler yerine, çok çeşitli kelimelerden link almak Popüler sosyal ağları aktif olarak kullanmak.

Local SEO (Yerel SEO)

Google’ın kişiye özel ve bölgesel arama sonuçları listelemesiyle birlikte Local SEO (Bölgesel SEO) terimi ortaya çıkmıştır. Sadece bölgesel olarak yükseliş hedefleyen çalışmaların tamamına Local SEO ya da Yerel SEO denir.

White Hat SEO

Yasal ve etik olarak yapılan bütün SEO çalışmalarına White Hat SEO denir. Yukarıda yer verdiğimiz SEO Teknikleri’nin tamamı White Hat SEO’ya birer örnektir.

Black Hat SEO

Yasal olmayan veya etik dışı bütün SEO çalışmalarına Black Hat SEO denir. Hacklink gibi haksız yükselmeye, dolayısıyla haksız rekabete sebep olan bütün çalışmalar Black Hat SEO’ya örnek olarak verilebilir. Black Hat SEO yöntemleri kısa süreli başarı sağlar. Fakat bir devamlılık mümkün değildir.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?