
Web sitem Google aramalarında görünmüyor ? Sorunuzun birçok farklı nedeni olabilir. Bunların başında sitenizin iyi bir performans göstermemesi gelmektedir. Yani siteniz index alıyordur ancak katma değerinin düşük olması, SEO ayarlarının olmaması, sitenizin otoriter olmaması sıralamalarda görünmesini engelliyor olabilir. Öncelikle Google ana sayfasına gelerek “site:site.com” araması yapmalısınız böylece Google botlarının sitenizde hangi sayfaları index aldığını görebilirsiniz. Eğer index alıyorsanız, ama sıralamalarda görünmüyor ise bizimle iletişime geçerek teknik destek alabilirsiniz.
Web sitesi neden index almaz?
Belirttiğimiz kontrolü yaptınız ve siteniz Google üzerinde sağlıklı bir şekilde index almıyorsa ufak teknik sorunlar yaşıyor olabilirsiniz veya kalite yönergelerini bilinçsiz bir şekilde ihlal ediyor olabilirsiniz. Google’un index almama nedenlerini sıralayacak olursak;
Yeni kurulan sitelerin sıkça karşılaştığı sorunlardan bir tanesidir. Siz çok sayıda içeriği sitenize eklemiş olabilirsiniz ancak Google botları sitenizi henüz keşfetmediği için sıralamalarda görünmüyor olabilirsiniz. Bu sorunu kalıcı bir şekilde çözmek için Google Webmastertools paneline kayıt olarak bir site haritası eklemeniz gerekmektedir. Böylece sitenize eklenen içerikleri, kategorileri, sayfaları, etiketleri Google’a bildirmiş olursunuz ve index alma hızınız gözle görülür derecede artar.
Haritaları eklemeniz anında index alabileceğiniz anlamına gelmez. Sayfalarınız botlara iletilmiştir ancak sitenizi taramaları belki saniyeler belkide günler sürebilir. Eğer sabırsız biri iseniz, Google Url Ekleme bölümünden index almasını istediğiniz sayfanızı gönderip hızlı index alabilirsiniz.
Yeni sitelerde sık karşılaşılan hatalardan bir tanesi de sitede “no index” etiketi olmasıdır. Kullanılan yazılım, tasarım, olası seo eklentileri bazı durumlarda “no index” etiketi aktif olarak gelmektedir. Eğer siz bu etiketi kaldırmadıysanız siteniz arama motorları tarafından görünmez olur.
İndex almayan sayfanızı Google Chrome üzerinden açarak CTRL+U yapıp sayfa kaynağını görüntüleyin, CTRL+F sayfa içinde arama bölümünü açıp “noindex” ve “no index” aramaları yapın eğer site etiket bölümlerinde belirttiğimiz kod bulunuyorsa sayfanızın index alması için kaldırmanız gerekmektedir.
Dikkat: “no index” etiketi sayfanızın alt bölümlerin iç linklerde, dışarı çıkan linklerde olabilir. Bu sitenizin index almayacağı anlamına gelmez önemli olan nokta hearder ve sayfa şablonu içinde (sayfanın URL ile) “no index” etiketi bulunmamasıdır.
İlk iki açıklamada belirttiklerimizi yaptığınızda arama motorları sitenizi taramak için örümceklerini gönderir ancak bu örümcekler bot yazılımlardan ibarettir. Sitenizi normal bir kullanıcı gibi görmezler, kodsal yapılar içinde görürler. Meta içeriği, anahtar kelime doygunluğu, ilgili içerik ve diğer pek çok faktörü takip ederek sayfa üzerinde tarama yaparlar. Eğer sitenizin kod yapısında bir hata varsa siteniz index almıyor olabilir. Yapısal veri hataları aracından sayfalarınızı test ederek olası kodlama hatalarını tespit ederek düzeltebilirsiniz.
Arama motorlarında index alsanız dahi bir süre sonra indexlerinizi kaybedebilirsiniz. Google internette yayınlanan bilgileri kendi dizinlerinde arşivler. Bu arşive göre sitenizde bulunan bilginin yanlış olduğunu, yetersiz olduğunu, özgün olmadığını tespit ederse indexlerinizi silebilir.
Dizin problemleri sık karşılaşılan hatalardan bir tanesidir. Sıkça sayfa indexlerinizin kaldırıldığını görürsünüz çoğu zaman birkaç saat veya gün içinde düzelir ancak kaldırılan sayfa kalite yönergelerine uygun değilse, içerik ve bilgi yetersizse kalıcı olarak kaldırılır. Bu gibi durumlarda sayfada bulunan bilgileri güncelleyerek yeniden taranmasını talep etmeniz gerekmektedir.
Google index aldığı sayfaları dizinlerine ekler. Eğer sayfanız yüksek rekabetli kelimelerle baş edebilecek otoriteye sahip değilse index almayabilir veya indexi silinebilir. Bu yüzden daha düşük rekabet değerine sahip, detaylı uzun başlıklar kullanmanız gerekmektedir. Bir kaç kelimeden oluşan doğrudan anahtar kelime odaklı başlıklar özellikle 2017 yılında webmasterlara büyük sorunlar yaratmaktadır.
İçeriğinizde SEO nedir gibi bir başlığı anlatırken, araba modellerine geçiş yaparak alaka düzeyi çok farklı makaleler oluşturmanız sayfanızın index almamasına neden olabilir. Örümcekler ne kadar birer bot olsa da içerikleri kısmi olarak algılamaktadır. Sizin önemsemediğiniz anlamsız cümleler, alt başlıklar ve bilgiler onlar için değerlidir. Hatalı açıklamalar sayfanızın index almamasına, sitenizin otoritesinin düşmesine neden olur. Bu yüzden içerik oluştururken sayfanızda bulunan “content” bölümünün uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
Google Cezaları
index almama nedeni veya indexlerinizin kaldırılma nedenlerinden bir tanesi de Google cezası almanızdır. Ceza alan siteler arama sonuçları üzerinde gösterilmez. Temel olarak Google cezaları;
İndex problemi sayısız nedene dayanmaktadır. Son günlerde algoritma yenilikleriyle sıkça karşılaşılan bir sorun haline gelmiştir. Cezaların yanı sıra sizin yaptığınız hatalarda index sorunu oluşmasına neden olabilir. Kalitesiz çok fazla içerik girilmesi, site otoritesinin düşük olması, kalite yönergelerine aykırı olmak gibi detay içeren birçok kural vardır. Belirtiğimiz temel kuralları uyguladığınız halde sorun yaşıyorsanız siteniz bir profesyonel tarafından incelenmesi gerekmektedir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN